Les coses clares

El 24 de maig ( i el 31 si s’escau una 2ª volta) escollirem al Rector o Rectora de la UAB pels propers quatre anys. Nosaltres pensem que cal fer un gir de 180º respecte a l’actuació dels últims quatre anys:

Tant per abandonar la submissió a les imposicions de la Generalitat, com per acabar amb la gestió antisocial de la crisi i amb les retallades, i també per posar fi al clima de “ordeno y mando” que ens ha portat fins aquí.

Pel que hem començat a conèixer dels programes dels candidats, tots, d’una o una altra manera, diuen estar pel canvi. I en això veiem un reflex, per deformat que sigui, de les lluites que els treballadors i els estudiants de la UAB hem portat a terme aquests últims anys. El que cal ara és concretar, que cada candidatura es defineixi i assumeixi públicament els compromisos d’executar unes mesures o unes altres.

Hem volgut fer públics els punts que nosaltres entenem com cabdals en aquesta situació i proposar unes mesures realistes, possibles de ser portades a la pràctica sense excuses.

Demanarem a totes quatre candidatures que es defineixin públicament sobre elles i us explicarem les seves respostes. Esperem que us sigui una eina útil per decidir, de manera informada, el vostre vot. Tanmateix, sigui quina sigui la persona escollida, caldrà la implicació de tothom per defensar la UAB i les nostres condicions de treball. En aquesta feina ens trobareu el 24 i la resta de dies, sempre al vostre costat.

1.- Defensa dels llocs de treball:

Cal un pla integral i alhora concret pels col·lectius especialment en risc:

a) Manteniment de les contractacions de lectors i Ryc i convocatòria de la plaça (o nomenament d’agregats interins) pels acreditats.

b) Manteniment, aplicació i millora de l’Acord d’estabilització del Consell de Govern pel cap. VI, detecció de places estructurals i la seva gradual estabilització i establiment d’un mecanisme de reubicació pel  treballadors adscrits a un projecte de recerca quan aquest s’acabi.

c) Manteniment de la contractació dels interins de PAS-F i convocatòria d’oposicions quan la llei ho permeti.

d) Manteniment dels acords d’estabilització del PAS-L i de la contractació del personal adscrit a les llistes de substitucions.

2.- Oposició a les retallades:

Fer servir els mecanismes comunicatius, jurídics i de mobilització per denunciar els atacs a l’autonomia universitària i l’ofegament econòmic. Buscar la implicació de tota la comunitat universitària i la coordinació amb les altres universitats. Volem una postura com universitat davant les amenaces d’eliminació de titulacions i de fer encara menys participatiu el sistema de govern.

3.- Defensa de les condicions de treball:

Volem que, front a l’empitjorament de les nostres condicions de treball determinades per la generalitat i l’estat, es busqui sempre la interpretació jurídica menys lesiva possible i es trobin, d’acord amb els representants dels treballadors, els mecanismes de neutralització o compensació que ens permetin mantenir tant els nostres drets com la qualitat de la feina que donem a la societat.

4.- Nou mecanisme de dedicació docent:

Volem la no aplicació de l’ increment de la dedicació docent marcat per l’equip sortint i l’elaboració d’un nou model amb participació real del PDI i dels seus representants legals, la Junta i el comitè.

5.- Avenços en carrera professional.

Volem reprendre el disseny de la carrera professional del PAS, un sistema que conjuga la millora en la qualitat del treball amb les millores percebudes pel treballador. Ara és moment de construïr, i crear un compromís de recollir els fruits a mig termini.

6.- Reduccions de càrrecs i de les seves retribucions:

Pel que fa al PDI demanem una reducció a la meitat de l’actual despesa d’1,7 milions d’Euros. Pel que fa al PAS, una reducció dràstica del nombre de càrrecs de lliure designació, una revisió dels salaris de tots els treballadors que els ocupen i un sistema que garanteixi la no consolidació retributiva un cop s’hagi deixat el càrrec.

7.- Fer de la conciliació i dels drets social un dels eixos de la política de personal:

Afavorir al màxim la flexibilitat horària i aplicació per a tots els treballadors (PAS i PDI) de l’acord de conciliació pel personal de les universitats públiques catalanes.

8.- Una universitat compromesa amb el seu caràcter públic:

Volem un estudi real sobre els costos de les externalitzacions del darrer període i la revocació d’aquelles que es demostrin ineficients. Cal també aprimar l’estructura de les fundacions i garantir que no suposin ni una càrrega per a la universitat ni un cementiri d’elefants pels directius caiguts en desgràcia.

9.- Més democràcia i més negociació amb els representants dels treballadors:

Les juntes i comitès han de tornar a ser membres de les comissions delegades del Consell de Govern, s’ha d’incrementar el grau de representativitat dels membres del Consell de Govern, limitant els nomenaments per “lliure designació” del rector/a, i les decisions que afectin a condicions de treball han de ser negociades abans amb els representants dels treballadors. Els sindicats han de poder tornar a accedir a les llistes de distribució de correu electrònic i als llistats dels treballadors.

10.- Prevenció i salut laboral.

Volem que el Rector o Rectora prenguin la màxima responsabilitat de la política preventiva. Que s’assumeixi el lideratge d’integrar-la a tota la jerarquia de comandament. Tanmateix, l’equip de Govern ha de fomentar una cultura preventiva per aconseguir unes condicions de treball i estudi segures i saludables. Cal oposar-s’hi activament a cap mesura de “penalització” de la malaltia o de metges-policia que vulgui implementar la Generalitat o el govern de l’estat.

 

Teniu una versió editada per  imprimir aquí.

 

Potser t'interessa

Treball a distància, teletreball i horaris de serveis

Amb l’entrada del nou equip de govern la gerència ha anat perdent voluntat negociadora en …